Inregistrare FAQ Cautare Membri Grupuri Autentificare
Raspunde la subiect
Prejmerul 
Lau
Junior

Data inscrierii: 21/Dec/2007
Mesaje: 15
Raspunde cu citat (quote)
In Tara Barsei, nu departe de Brasov, in satul Prejmer de azi, a fost ridicata prin secolele XIV-XV o puternica cetate. Sortita sa primeasca cea dintai loviturile invaziilor venite prin pasul Buzau, cetatea, cladita in forma de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, bastioane, porti de fier si poduri care se ridicau. Un drum de straja folosea pentru aprovizionarea luptatorilor de la creneluri. Pe langa gurile de foc fixate in ziduri, in cetate se afla un dispozitiv de lupta neobisnuit: vestita orga a mortii. Formata din mai multe arme asezate la un loc, care trageau toate deodata, ea producea dusmanului o mare panica si pierderi grele. Cetatea era imprejmuita cu santuri adanci, care, in caz de primejdie, erau umplute cu apa. In partea interioara a zidurilor, camarutele asezate ca niste faguri adaposteau pe cei asediati in cetate. In mijlocul cetatii se inalta o biserica, una dintre cele mai vechi din Transilvania, de o constructie aparte. In jurul ei, treptat, treptat, s-a ridicat cetatea fortificata. Desi de mai multe ori renovata, biserica se remarca si azi prin arhitectura ei deosebita

Cetatea Prejmer
Biserica fortificata sau Cetatea Prejmer este cea mai mare fortificatie de acest tip din sud-estul Europei, fiind construita de sasii care traiau in aceste locuri si folosita ca refugiu in calea navalirilor straine.

Biserica a fost construita de in plan de cruce greaca in secolul al XIII-lea. In jurul acesteia a fost construita o cetate taraneasca pentru aparare comunitatii sasesti. In afara cetatii erau santuri adinci, umplute cu apa. In interiorul cetatii se puteau adaposti multi oameni, camarutele sunt asezate in jurul zidurilor una linga alta, ca niste faguri.

Fiind situata in estul Transilvaniei, cetatea care trebuia sa apere pasul Buzaului, a fost atacata de 50 de ori nefiind cucerita niciodata de turci.

Zidurile cetatii dateaza din perioada primei invazii turcesti, 1425-1505. Zidurile au 12 m inaltime. In totalitate sunt 272 camere care sunt aranjate asimetric pe 4 nivele.

În jurul bisericii a fost construitã, între secolele XIII-XV, o masivã cetate þãrãneascã de refugiu

Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Prejmerul 
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Ora este GMT  
Pagina 1 din 1  

  
  
Raspunde la subiect